PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS- minden termelőnek!


'A Precíziós gazdálkodás nem azt jelenti, hogy vagyonokat költünk el gépekre és technológiára..........hanem azt jelenti, hogy 'megtanuljuk' területeinket, talajainkat, mérjük- ami mérhető, tudatosan használjuk a mért eredményeket, és egyre apróbb részletekbe megyünk bele'


J. Shmidt- 12 éve precíziós gazdálkodó, USA, MN
Azt valljuk, hogy a kis és közepes méretű termelőknél is van helye a precíziós gazdálkodásnak. Nem azon múlik, hogy valakinek egybefüggő, nagy területei, vadonatúj gépei, informatikai eszközökkel telerakott munkagépei vannak, hanem az, hogy egy termelőnek a megközelítése 'precíziós-e' vagy nem.

Az első lépés- a gazdálkodásra használt területek pontos megismerése:

- talajmintavétel (3 vagy 5 hektáronként - 20-25 részminta), bővített talajvizsgálat (akkreditált eredmény- amely nitrátérzékeny területen , illetve, AKG-ra is felhasználható)

- talajvizsgálat alapján terület térképeinek felrajzolása

- pH, OM (organic mat.- szerves anyag tartalom), EC térképezés- VERIS eszközzel (folyamatos adatot vesz fel haladás közben a gép, több száz adatpont hektáronként)

- hozamtérképek beszerzése, összefésülése (amennyiben van az elmúlt évekre)

- légifelvétel készítése, vagy műholdfelvételek alkalmazása- területek áttekintése

- állományban kézi NDVI mérés

- táblán belüli differenciált Nitrogén kijuttatás


Művelési-zónák kialakítása: talajtérkép, NDVI érték, műholdfelvétel, hozamtérkép alapján- több év eredményének részletes elemzése után készítjük el a művelési zóna térképet, amely alapja a mintavételezésének, tápanyag-utánpótlásnak, tőszámbeállításnak

Talajmintázást követően az összes mért paraméterre eltudjuk készíteni digitális térképét. így egyben láthatja területein akár a pH, kötöttség, makro, illetve mikroelemek eloszlását.

Szolgáltatásaink között megtalálja- kézi NDVI mérés, drónos NDVI és egyéb térképek elkészítését, elemzésétVáltozó-tőszám modellek- KUKORICA:- Elkészítettük saját tőszám modellünket, amely segítségével egy táblán belül, művelési-zóna lehatárolás esetén differenciált tőszám ajánlást tudunk Önnek adni- a táblája minden egyes pontjára adunk egy tőszámajánlást, amelyet ráteszünk gépére (amennyiben van ISOBUS rendszerű vetőgépe), és így megvalósul a területen belül a differenciált tőszám.

Mit is gyúrtunk össze?

 Nagyon sok amerikai modellnek használtuk fel az alapját- de rájöttünk, hogy a hazai, kontinentális klímán számos tényező egészen máshogyan hat. Kidolgoztunk egy hazai modellt, amelyben a hazai specifikus tényezők (éghajlat, talajtani viszonyok, termesztéstechnológiai sajátosságok) is szerepelnek. Összesen több, mint 50 tényezővel számol a modell- ennek egy része a kiválasztott (vetni kívánt) hibrid karakterizációjából van, a másik része pedig az éghajlati/talajtani változók sora. Ma a legfontosabb itthon használt hibridre tudunk ajánlást adni, ha megmondja milyen FAO számmal szeretne dolgozni, mi megmondjuk mely hibridre tudunk pontos karaterizációt és ajánlát adni.Dolgozunk a napraforgó tőszám modellen- nagy nehézség, hogy nem állnak rendelkezésre amerikai mérések....így nekünk kell mindent tesztelnünk...de elkezdtük!


Teljes cikksorozatot a 'CIKKEK' menüpont alatt olvashat, ahol leírtuk a teljes folyamatot az Agronaploval közös projektben.Hívjon, hogy beszélgessünk érdemes-e Önnél bevezetni! 06 30 983 8390