TALAJJAVÍTÓ TERMÉKEINK

bővebb információért kattintson a termékkategóriára

Meszezéssel, talajjavítással kapcsolatos kérdések és válaszok:

Mennyit meszezzünk? Egyértelmű, hogy talajvizsgálat szükséges a pontos mennyiség kiszámításához. Fontos figyelembe vennünk a talaj kémhatását (pH), kötöttségét, kalcium mennyiségét, az egyéb pozitív töltéssel rendelkező ionok mennyiségét (pl. magnézium, nátrium). Amennyiben van lehetőségünk kérjünk CEC (kicserélhető kation mennyiség) vizsgálatot is. Az alacsony dózis hatása nem érvényesül, a túlzott dózis pedig mikroelem (cink, vas stb.) felvételi gondokat okozhat! Érdemes a kijuttatandó mennyiséget szakemberek segítségével kiszámítani! A kalcium a csapadékkal együtt kimosódik a talaj felső rétegéből. A meszezést 2-3 évente érdemes megismételni, a talaj szervesanyag tartalmának, csapadék mennyiségének és eloszlásának, termesztett növényfajnak (vetésforgónak), művelési módnak (lazított, szántott terület) függvényében.

Mivel meszezzünk? Ami fontos: szórhatóság, pormentesség, hatóanyag tartalom, gépeinket ne károsítsa, tárolható és könnyen kezelhető legyen a javítóanyag. A granulált formulák (Kalkkorn) megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A kalcium-oxid (égetett mész ) alapú termékek gyors hatást biztosítanak, ugyanakkor tartamhatással nem rendelkeznek. A granulált kalcium-karbonát alapú termékek azonnali és tartamhatással is bírnak, feltáródásuk folyamatos. Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely granulálás előtt igen apróra (mikronos nagyságrend) őröltek, így a fajlagos feltáródási felület igen nagy.

Mikor meszezzünk? Granulált kalcium-karbonát alapú termékeket magágyelőkészítéskor, vetés után, és ami fontos - akár állományban is használhatunk mindenféle megkötés nélkül. Röpítőtárcsás műtrágyaszóróval kijuttatható. Télen, kalászos, illetve őszi káposztarepce felületekre szórva alkalmazható, bedolgozás nélkül is megindul a beoldódás. A feltáródó kalcium a téli bemosó csapadékkal együtt mozog a gyökérzónába és itt fejti ki hatását. Használja ki gépei és a rendelkezésre álló munkaerő kapacitását, végezze el a talajjavítási munkákat a tél folyamán!

Hogyan válasszunk  meszezőanyagot?