TALAJVÉDELMI TERVEK KÉSZÍTÉSE

A Talajvédelmi tervek részletes szabályait a 90/2008 (VII.18.) FVM Rendelet tartalmazza, talajvédelmi szakértőnk az alapján készíti a terveket

1. ÖNTÖZÉSI TALAJVÉDELMI TERV KÉSZÍTÉSE

Az öntözés során elsősorban fizikai és kémiai talajhibák léphetnek fel, amit folyamatosan monitoringozni érdemes. A tervek során legtöbbször másodlagos szikesedésre utaló talajhibákat tártunk idáig fel, valamint talaj szerkezetben bekövetkezett változásokat találtunk.Sok termelő nem figyel oda arra, hogy öntözés hatására a talajból a kalciumot kimossuk, ami növénytermesztési kockázatot vonhat maga után. Tervezéseink során erre is igen nagy hangsúlyt helyezünk és egy esetleges talajjavításra is ajánlást teszünk.

2. HÍGTRÁGYA, SZENNYVÍZ, SZENNYVÍZ ISZAP, BIOGÁZ ÜZEMI MELLÉKTERMÉK KIJUTTATÁSHOZ TALAJVÉDELMI TERV KÉSZÍTÉSE

A fenti termékek kijuttatása során alapvető cél, hogy megnézzük talajaink állapotát, illetve az egyes érzékenységi kategóriáknak megfelelően meghatározzuk, hogy az adott táblára "idegen anyag" milyen feltételekkel helyezhető ki. Sok kizáró tényező van, ilyen például a települések közelsége, túl magas nitrát tartalmú és közeli talajvíz (vagy egyéb felszíni vízfolyás). A tervezés során ezeket a feltételeket is figyelembe vesszük a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

3. HUMUSZMENTÉSI ÉS REKULTIVÁCIÓS TERV

Zöldmezős beruházások esetében az igénybe vétellel érintett területeken szükséges az eredeti talajtakaró humuszos szint vastagságának feltárása. Ha a beruházás csak ideiglenesen érint egy termőföldet (például gázvezetés építése), akkor szükséges az eredeti talajtakaró helyreállítása is.

4. ÜLTETVÉNY TELEPÍTÉS ÉS TÁPANYAG FELTÖLTÉSE MEGALAPOZÓ TALAJVÉLDELMI TERV

Ültetvény telepítés során két fő feladatunk van. Az egyik, hogy elvégezzünk ásott szelvényekből egy talaj alkalmassági vizsgálatot, valamint átlag mintákból a fel, illetve altalajból meghatározzuk a talajban rendelkező tápanyag készletet és ajánlást tegyünk a telepítés előtti tápanyag feltöltésre. A kalcium utánpótlásra is ajánlást teszünk


Árajánlattal, kérdésével keresse talajvédelmi szakértő kollégánkat:

Bucsi Tamás (06704106361)

bucsi.tamas@agroaim.hu


vagy küldje el üzenetét innen: